اسیدها وبازها دو دسته ی معروف از مواد شیمیایی را تشکیل می دهند که کنار مواد خنثی خود نمایی میکنند اسید ها معمولا ترش مزه اند و در ابتدای فرمول شیمیایی آنها یک یا دو اتم هیدروژن وجود دارد برای مثال سولفوریک اسیدH2SO4 بازها نیز مزه ای تلخ دارند و در انتهای فرمول شیمیایی آنها یک یا چند گروه هیدروکسید OH وجود دارد برای مثال سدیم هیدروکسید NaOH و نام دیگر این مواد بازی ، مواد قلیایی است. از اسید های خوراکی می توان سرکه ، افشره پرتقال و افشره گوجه فرنگی و حتی نوشابه های گازدار و یا آب باران را نام برد .و از باز ها ی آشنا می توان صابون ،آب دریا ، شیر منیزی ، پاک کننده ها و مایع سفید کننده را نام برد حتی مایع درون پوست پرتقال نیز یک باز به شمار می آید . برای شناسایی اسید ها و باز ها روشهای متفاوتی وجود دارد :
روش اول : برخی از بازها و اسید های خوراکی را با توجه به مزه آنها می توان از هم تشخیص داد.
روش دوم:استفاده از شناساگر ( معرف ) ها ، شناساگرها مواد طبیعی یا شیمایی هستند که با تغییر رنگ خود در محیط اسیدی و در محیط بازی این دو دسته از مواد را از یکدیگر متمایز می سازنند.
شناساگر های طبیعی : در گذشته از عصاره گل یا میوه گیاهان برای شناسایی اسید ها و بازها از یکدیگر استفاده می کردند.مثلا از عصاره کلم سرخ ، گلبرگ های گل بنفشه ، گلبرگ های گل سرخ ، که آنها را روی یک قطعه ای از یک کاغذ کشیده تا قرار گیرد و با پاشیدن مقداری از اسید یا باز تغییر رنگ ایجاد می شد که این عامل شناسایی مواد از یکدیگر بود.

شناساگرهای شیمیایی: از شناساگرهای شیمایی می توان لیتموس (تورنسل) ، فنول فتالئین و متیل اورانژ(متیل نارنجی) را را نام برد.جدول زیر تغییر رنگ این سه شناساگر را در محیط اسیدی و بازی نشان می دهد.
شناساگر | رنگ در محلول های مختلف |
خنثی | اسیدی | بازی |
لیتموس | بنفش | سرخ | آبی |
فنول فتئالین | بی رنگ | بی رنگ | ارغوانی |
متیل نارنجی | نارنجی | سرخ | زرد |
روش سوم: استفاده از عامل PH ( پی اچ). PH مقیاسی است که در مای اتاق گستره ای از صفر تا 14 را در بر می گیرد با این عامل هم اسید ی یا بازی بودن محلول ها و هم میزان اسیدی یا بازی بودن را می توانیم مشخص کنیم. PH در واقع منفی لگاریتم غلظت یون هیدرونیوم است که توسط دانشمندی به نام سورن پیتر لاریتس سورن سن زیست شیمی دان دانمارکی نهاده شد .
PH = - Log[ H3O+]
آب خالص ومحلول ها خنثی مانند آب نمک ،آب قند دارای PH برابر 7 اند و محلول های اسیدی PH کمتر از 7 و محلول های بازی PH بیشتر از 7 را دارند. در اسیدها هرچه مقدار PH کمتر باشد قدرت اسیدی بیشتر و در بازها هر چه PH بیشتر باشد قدرت بازی بیشتر است.

PH محلول ها را می توان به کمک کاغذ های PH سنج یا به کمک دستگاه PH سنج دیجیتالی
سنجید.